Hopp til hovedinnhold

Åpen dag på Fredheim

Hilmar Nøis ønsket at fangststasjonen Fredheim i Sassen skulle være et minne om overvintringsfangsten på Svalbard. I samarbeid med Svalbard museum holder Sysselmesteren Fredheim åpen for publikum to lørdager i mars og en lørdag i april i 2023.

 • Bildet viser Villa Fredheim. Huset er omgitt av fjord, fjell og en vid dal. Foran huset er det flere mennesker som er på besøk hos Nøis i 1969. Det er store stabler av ved foran huset. Det ser velstelt og fint ut.
  1/3
 • Mann foran gammel fangshytte.
  2/3
  Bilde: SVF 10956. Fredheim juli 1960. Fotograf Erling J. Nødtvedt.
 • 3/3
  Helfrid Nøis foran Fredheim. Hun var gift med Hilmar Nøis og fikk selv med seg syv overvintringer på Svalbard. Bildet er hentet fra Svalbard museums fotosamling. Fotograf ukjent.

Det blir anledning til å gå inn i både nødbua og gammelhytta på egen hånd. I Villa Fredheim vil Svalbard museum formidle historien om fangstfamilien Nøis.

Hilmar Nøis hadde 38 overvintringer på Svalbard. 35 av disse var fangstmannsovervintringer. I tillegg jobbet han en vinter i kullgruve og var 2 vintre med på redningsaksjoner etter ekspedisjoner. Hilmar var gift to ganger, først med Elen Nøis. Sammen hadde de sønnen Johannes Kaps Nøis. Hilmar giftet seg senere med Helfrid Nøis. Helfrid tilbragte 7 vintre på fangststasjonen og hjemmet deres, Villa Fredheim. Dette og mer til kan du høre litt mer om om du kommer til Fredheim på "Åpen dag". Hilmar Nøis ville at Fredheim skulle være et minne etter norsk fangstmannsliv og overdro Villa Fredheim til Sysselmesteren med betingelsen om at lokalbefolkningen skulle få tilgang av og til. Vi arrangerer nå åpen dag og håper å se deg der. Velkommen! 

Dato: lørdag 25. mars 2023
Klokkeslett: 1200 – 1500
Pris: gratis. Tilbudet om å komme inn i Villa Fredheim gjelder kun fastboende. Takk for at du respekterer dette. 

Praktisk info

 • Tilbudet gjelder kun fastboende.
 • Det er trangt om plassen i alle husene så vi forsøker å legge opp til korte besøksrunder slik at flest mulig kan få komme inn og se.
 • Svalbard museum har ikke ansvar for ferdsel til og fra Fredheim, eller overvåkning/bevåkning av uteområdene.
 • Villa Fredheim er åpen lørdag 18. mars, lørdag 25. mars og lørdag 22. april 2023. Værforbehold. 


Lære mer? Har du lyst til å lese mer om Fredheim og Nøisfamilien? Ta en titt i Svalbard museums fotosamling og arkivsamling (blant annet mange dagbøker fra Hilmar Nøis). Nettstedet Norsk Polarhistorie har mye innhold, også om Nøis.

Bildene er tatt av Jorunn Skau-Jacobsen på en sledetur til Tempelfjorden og Fredheim, trolig i 1950. Bildet viser Hilmar Nøis med sønnen Johannes Kaps Nøis. Kaps kom opp våren 1949 og de to drev med sanking av drivtømmer på sommeren. Tømmeret solgte de til Store Norske. Vinteren tilbragte de på Fredheim med fangst

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2