Hopp til hovedinnhold

Roald Berg:
Mennesker og makter bak Spitsbergen-/Svalbardtraktaten

Tirsdag 11. juni kl 18.00

Bli med på kveldsforedrag med Articaresident Roald Berg!


Spitsbergen-traktaten ble undertegnet av Norges sendemann til Frankrike, Frederik Wedel Jarlsberg den 9. februar 1920. Traktaten gav Norge suvereniteten over Svalbard, som øyene het fra 1925. 

Traktaten var en seier for en lang og seig norsk diplomatisk offensiv for at det ugjestmilde, men ressursrike ishavslandet skulle bli norsk. Men traktatens innhold og utforming var også resultatet av at Norge både hadde fått støtte og mostand av mange land og sterke menn gjennom årenes løp. En norsk Spitsbergen-lobby arbeidet målbevisst fra århundreskiftet. 

I Paris fikk Wedel Jarlsberg hjelp og støtte av sentrale franske Norge-venner. Men først og fremst var traktaten et resultat av et langvarig folkerettslig amerikansk engasjement – og i begynnelsen av et svensk tilbud om å føre Spitsbergen-øyene inn under Norge. 

Roald Berg er professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Stavanger. Han har arbeider hovedsaklig med polarhistorie, utenriks- og forsvarspolitisk historie, og har bidratt til flere verker om disse emnene, blant annet “Amundsen og hans aeronauter” i Norsk polarhistorie (3 bind, Oslo 2004),“The Genesis of the Spitsbergen Treaty”, i The Cambridge History of the Polar Regions (Cambridge 2023), Norge på egen hånd. Norsk utenrikspolitikks historie 1905-1920 (Oslo 1995). Berg er nominert av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til residens på Artica, og skal være der til midten av juni.

Arrangementet foregår i Lassegrotta ved Svalbard museum. Det er på norsk, og er gratis, ingen booking nødvendig.

Arrangementet er et samarbeid med Artica Svalbard.

  • 1/1
    Fra overtakelsen av norsk suverenitet 14. august 1925. Flagget heises på Skjæringa. Foto: Sigurd Andreas Rasmussen, Svalbard museums samlinger SVF 18669
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2