“Glaciers on the move”. Utstillingsåpning 5. oktober kl. 14.00

Glaciers on the Move er ett prosjekt som kombinerer foto-kunst med vitenskap for å formidle kunnskap om en spesiell sorts breer, de framstøtende eller surgande. Målet er å vise frem fenomenets skjønnhet og dynamikk, på samme gang som de seneste forskningsresultatene formidles og det skapes engasjement for disse gåtefulle, dynamiske og ukjente breene.

Surgende breer er breer som har to skiftende faser. En inaktiv fase da breen ligger stille og samler på seg masse og en aktiv fase, kalt surge, da breer beveger seg raskt fremover (flere meter per dag) og taper masse. Surgande breer er et aktivt forskningsfelt og man kan fremdeles ikke helt forklare deres beteende. De er veldig vakre, levende og fascinerende da de både omvandler seg selv og landskapet rundt dem på en spennende måte. De er også potensielt farlige då de kan skade ting og natur i sin veg, skape flodbølger med destruktiv kraft og forvandle ferdselsveier over breen til veritable dødsfeller.

Fotografiene i prosjektet er tatt under to feltarbeid på Svalbard, ett vintertid og ett på sommeren. To breer i surge er det hovedsakelige fokuset; Tunabreen og Wahlenbergbreen. Det har blitt brukt både konvensjonell fotografi, panorama sammensatt av flere fotografier og drone fotografi for att på beste måte fange landskapene og dynamikken. I tillegg ble det tatt opp lyd, time-lapse, video og VR materiale som også er del av utstillingen.

Velkommen til den magiske verden av surgande isbreer.