«Osteologi er læren om knoklene, benvevet og skjelettet» (SNL)
I dette foredraget skal forsker Lise Loktu (NIKU) og osteolog/rettsantropolog Elin T. Brødholt (OUS) for første gang fortelle om resultatene fra forskningsprosjektet Skjeletter i skapet – Undersøkelser av klimaendringer og nedbrytning av arkeologiske kulturmiljø på Svalbard (CLIMARCH, del 1).
Prosjektet har fått tilskudd fra Svalbard miljøvernfond, (ref. 23/00465-2), for å gjennomføre nye osteologiske undersøkelser av skjeletter fra hvalfangertiden som ble utgravd på gravfeltet Likneset i Smeerenburgfjorden i perioden 1985-1990.
Formålet med prosjektet er å sammenligne tilstanden til disse skjelettene med nylige utgravde skjeletter fra samme område (utgravd av Sysselmesteren i 2016/2019), for å vurdere om det har skjedd endringer i bevaringsforholdene som følge av klimaendringer de siste tiårene.
I tillegg er det kartlagt osteologiske data som kan på sikt skal inngå i et større medisinsk-historisk arkeologisk forskningsprosjekt som vil bidra til helt ny kunnskap om hvalfangernes helse og levevilkår, og den generelle befolkningen i det europeiske samfunnet i etterreformatorisk tid, med særlig fokus på sosiale forhold blant vanlige folk som ellers er lite representert i arkeologiske kontekster.
Ny forskning på 1600- og 1700-tallets hvalfangergraver på Svalbard gir et sjeldent innblikk i disse menneskenes liv og helsevilkår, i tillegg til klimaendringenes innvirkning på arktisk arkeologi.
Foredraget er på norsk, og det er gratis inngang.
Velkommen til et spennende foredrag!