Hopp til hovedinnhold

Turisme

Det finnes lange tradisjoner for turisme på Svalbard. Allerede fra midten av 1800-tallet av var øygruppen et eksotisk og yndet reisemål for den europeiske og nord-amerikanske eliten. Også da var Adventfjorden et naturlig stoppested for de som besøkte Svalbard.

Blant annet besøkte fyrst Albert I av Monaco fjorden i 1899 med yachten Princess Alice. På Hotellneset, hvor Svalbard lufthavn ligger i dag, ble det reist et hotell i 1896 av Vesteraalens Dampskipsselskap. Hotellet hadde til og med eget postkontor, slik at reisende kunne sende brev hjem. Det var her John Munro Longyear hadde sitt første møte med Svalbard som turist i 1901, og synet av de mektige kullagene gjorde at det ikke tok lang tid før gruveeieren og industrialisten kom tilbake. Det tok likevel tid før turisme av det omfanget vi har i dag tok til.

  • Bildet viser en grusgate med hus på hver side. Gaten er fylt med folk.
    1/1
    Turister i Longyearbyen 1924/1925. Foto: Hans Paulsen/Svalbard museum

Da staten overtok eierskapet av Store Norske skulle Longyearbyen bli et normalsamfunn, og gruveselskapet først og fremst et gruveselskap. Sviktende kullpriser gjorde også at lokalsamfunnet trengte flere bein å stå på. Spitsbergen Travel A/S ble opprettet i 1989, og hadde som formål å videreutvikle reiselivsnæringen på Svalbard. Resultatet ble Longyearbyen slik vi kjenner den i dag. Et yrende opplevelsessenter, med restauranter og hoteller i verdensklasse, og hvor innbyggertallet mangedobles så fort et cruiseskip legger til kai.                

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2