• Velkommen til Svalbard Museum!
  • Kulturminner i terrenget er inspirasjonskilden til montrene inne
  • Fra livet i havet via stranden og inn på tundraen
  • Mange av fugle- og dyreartene på Svalbard finnes her
  • Fangsthytte i «Svalbardlandskap»
  • Slik bodde en fangstfamilie
  • En reise gjennom de ulike historiske periodene
  • Lær om Svalbards kultur og historie fra oppdagelsen og fram til i dag
  • Besøk vår museumsbutikk med rikt utvalg av bøker og suvenirer
  • Slapp gjerne av med en god bok i vår rolige putekrok

Åpent alle (*) dager hele året 10:00–17:00
(*Ikke 01-02. jan. 17. mai, 24.-26. des)

Bli kjent med Svalbards 400 år lange historie.
Hav og land, oppdagelse og utforskning, livet på tundraen, fangstliv, geologi, kulldrift og mer. Stemningsfull utstilling med originale gjenstander, modeller og gjenskapte miljøer. Familievennlig.

Museumsbutikken har stort utvalg kart og bøker, også barnebøker, i tillegg til lekre og nyttige gaver som smykker fra lokal gullsmed, strikkevarer, sovemaske, refleks, dekorgjenstander og mye mer. Velkommen! 

AKTUELT

UTSTILLING: PERMAFROST. HVA ER DET OG HVOR ER DET?


Permafrost finnes i opptil 25% av alle landområder på jorden. Det er likevel mest utbredt i høye fjelltopper og lengst mot nord. Omkring 5 millioner mennesker bor i de arktiske permafrostområdene.

Hva er permafrost? Vil det påvirke oss om den forsvinner? Besøk den midlertidige utstillingen i museet, laget av Universitetet på Svalbard v/ Hanne C. Christiansen, Professor i fysisk geologi.

(Foto på forsidebilde: GeoKolibri Services)

Ta turen innom butikken når du besøker vår utstilling!

Vi har et utvalg av spennende og lærerike barnebøker i museumsbutikken.

POLARLITTERATUR
Museumsbutikken tilbyr et rikholdig utvalg av polar- og Svalbard-litteratur. Vi er til enhver tid oppdaterte på nye bøker.

SOUVENIRER, POSTKORT, KART
Butikken har et stort utvalg av kvalitetsprodukter/-gaver som smykker og håndverksprodukter. Mye av dette er tilvirket av lokale produsenter. I butikken får du også kjøpt kart og postkort med motiv fra Svalbard.

Kontakt oss for mer informasjon.

Svalbard Museums skrifter
Svalbard Museums Skrifter nr 1 «Norske fangstmenns overvintringer på Svalbard og Jan Mayen 1795-1973», nr 2 «Fangsthytter på Svalbard 1794-2015», nr. 3: «Opp og ned i 100 år – Sveagruva 1917-2017»  og nr. 4 «Herfra mot vest til Grønlandshavet. Okkupasjoner av land på Svalbard 1898-1927» selges på Svalbard Museum.

«Norske fangstmenns overvintringer på Svalbard og Jan Mayen 1795-1973» kom i 2014 og er et samlet opptrykk i stort format av alle Odd Lønøs 10 artikler i Polarboken.

«Fangsthytter på Svalbard 1794-2015» av Per Kyrre Reymert og Oddleif Moen kom i 2015 .

I 2018 kom «Opp og ned i 100 år – Sveagruva 1917-2017», skrevet av Dag Avango og Peter J. Brugmans.

Siste skudd på stammen er Peter J. Brugmans og Per Kyrre Reymert: «Herfra mot vest til Grønlandshavet», om okkupasjoner av land på Svalbard før traktaten trådde i kraft.

PÅ MUSEETS INNSIDE

Maja fra Barentsburg

Svalbard Museums permanente utstilling har et fotografi fra tidlig på 1930-tallet som viser en gruppe på 7 barn og deres lærer i Barentsburg. Det sovjetiske statseide selskap Trust Arktikugol kjøpte denne gruvebyen i 1932 av det nederlandske gruveselskapet Nespico. Det var kort tid før dette fotografiet ble tatt. Kommunisten Mikhail Plistetskij ble utnevnt som trustens …

Stockholm-Sven

Vi får stadig inn nye bilder til fotosamlingen. I sommer kom det inn et album fra 1935-36. Albumet ble innlevert av Odd Winge på Stord, og det er hans far, Emanuel Winge, som har tatt bildene. Han var tannlege i Longyearbyen i to somre, og broren Sverre var verkslege samme år. Blant bildene er det …

Ta en titt på Digitalt Museum

Barograf som antakeligvis ble brukt på Haudegenstasjonen.   I anledning frigjøringsdagen som var den 8. Mai inviterer vi alle til å ta en titt på Digitalt Museum.no. Svalbard Museum har mange gjenstander i samlingen som vitner om den andre verdenskrig på Svalbard og om tyskernes aktivitet under okkupasjonen av Norge. Værdataene samlet i arktiske strøk …

Geværet med den fastkilte patron

I Svalbard museums utstilling finner du en gammel rusten rifle hvor en patron sitter fastkilt. Som så mange andre gjenstander på museet, bærer denne på en tragisk historie. Rifla tilhørte fangstmannen Georg Nilsen som overvintret alene på hytta Camp Zoe i Krossfjorden. På tur innover Krossfjorden seinhøstes 1921 besøkte Georg Nilsen den tyske geofysiske forskningsstasjonen …

Et fangstår på Svalbard.

Alene, sammen med fangstkameratene eller med kone og barn. Det er mye som skal forberedes, kjøpes inn og fraktes opp. Hva koster billetten opp til Svalbard? Hvor mange kilo mel og erter skal bli med? Er det lov å sanke drivtømmer? Blir det gode priser på skinnauksjoner etterpå? Året er travelt og preget av samarbeid …

«Kammen fra Skolteneset»

  Dagens gjenstand fra Svalbard Museum er en kam funnet under en arkeologisk utgravning av den russiske fangststasjon Skolteneset, som ligger på Sørkappøya. Kammen er skåret ut av en beinplate fra et reinsdyr. Det er en såkalt dobbelt-kam med tinder på begge sider. Ser du nærmere på bildet ser du at årstallet 1837 er risset …