Hopp til hovedinnhold

Forskning og utforskning

Mange av de tidlige polarekspedisjonene hadde som hovedformål å drive geografisk kartlegging. Samtidig ville de gjerne sette nye ”lengst nord-rekorder”. Naturvitenskapelig forskning utviklet seg raskt mot slutten av 1800-tallet.

Forskerne forsto at polarområdene var svært viktige for å studere grunnleggende fenomener i naturen. Det gjaldt ikke minst geofysiske emner som meteorologi, geomagnetisme og nordlys.

Nedenfor kan du lese litt om noen - men slett ikke alle - forskningsekspedisjonene som har funnet sted på Svalbard. Vi vil etterhvert legge ut flere beretninger om ekspedisjoner.  

I løpet av de siste tiårene har forskningen fått stor betydning for økonomi og samfunnsutvikling på øygruppen. Hvorfor er nettopp Svalbard blitt så interessant for vitenskapen – og omvendt?

Sentrale forskningsinstitusjoner

Forskningen på UNIS - Universitetssenteret på Svalbard - har et sterkt fokus på arktiske problemstillinger. UNIS er det nordligste universitetet i verden. 

Dette er Norges sentrale statsinstitusjon for forvaltningsrettet forskning, miljøovervåkning og kartlegging i Arktis og Antarktis. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2